Ce nu te omoară te face mai puternic! Primarul Ilie Bolojan vrea să scoată CET-ul mai întărit din conflictul cu Prefectura iscat de preluarea de la Transgex a consumatorilor din Ioşia Nord şi de scumpirea gigacaloriei. "Săptămâna aceasta vom face demersurile pentru transformarea Electrocentrale într-un operator regional, astfel încât societatea să poată furniza agent termic inclusiv în Sânmartin", a spus primarul.
Aflat pe un drum fără întoarcere CET-ul are ca unică şansă de supravieţuire construirea unei centrale noi şi creşterea numărului de clienţi. Iar Oradea odată cu el...
Războiul gigacaloriei
Războiul gigacaloriei a început încă din vară, când Primăria a anunţat că va prelua înapoi la CET cele trei puncte termice din Ioşia Nord aflate în grija Transgex. Astfel, cele 43 de asociaţii de proprietari care până acum se încălzeau pe bază de apă geotermală la un preţ de 103 lei pe gigacalorie urmau să plătească din această iarnă, prin trecerea la CET, 193 lei pe gigacalorie.
Primăria s-a justificat prin obligativitatea impusă de lege de a lucra cu un singur distribuitor de energie termică şi prin oportunitatea de a finanţa modernizarea reţelelor din diferenţa de 90 lei pe gigacalorie între tariful practicat de Transgex şi cel al CET.
La sfârşitul lunii septembrie, Consiliul Local a scumpit gigacaloria de la 193 lei la 235 lei ca urmare a retragerii subvenţiei de 42 lei alocate până acum de Guvern. Majorarea se aplică din această iarnă, iar excepţie fac doar locuitorii din Ioşia. Ca să nu fie supuşi unui şoc, aceştia urmau să plătească încălzirea la noul preţ abia din primăvara anului 2012. Asta însă nu i-a liniştit deloc. Reclamanţii spun că au strâns 4.000 de semnături şi au cerut prefectului Gavrilă Ghilea să anuleze Hotărârile de Consiliu Local prin care treceau de la Transgex la CET şi prin care, implicit, era majorat preţul gigaca