De-a lungul anilor, mii de admiratori ai scriitorului irlandez Oscar Wilde, în special femei, au vizitat mormântul său din Paris şi au sărutat monumentul comemorativ, scrie Daily Mail.
De altfel, mesajele cu graffiti sau sărutatul pietrei au devenit deja "tradiţii". Mormântul lui Wilde este unul dintre obiectivele turistice din Paris, notează sursa.
Însă, de acum încolo, aceste manifestări vor fi interzise, deoarece urmele de ruj şi de vopsea erodează piatra.
Monumentul a fost curăţat şi restaurat, cu banii proveniţi dintr-o donaţie din partea Irlandei, iar în faţa lui s-a montat o barieră de care admiratorii nu mai pot trece. Vizitele la locul de veci al lui Oscar Wilde se vor relua miercuri, în ziua când se comemorează 111 ani de la moartea scriitorului.
Nepotul lui Wilde, Merlin Holland, le-a cerut în repetate rânduri admiratorilor scriitorului să lase mormântul în pace, însă fără rezultat. Nici măcar amenda de 9.000 de euro nu îi sperie pe cei care "strică" monumentul, scrie Daily Mail. Cei mai mulţi vandali sunt, însă, turişti care părăsesc ţara înainte să fie prinşi de poliţişti.
Holland a explicat că grăsimea din ruj este absorbită în piatră şi, de fiecare dată când mormântul este curăţat, acesta se erodează. "Din punct de vedere tehnic, mormântul este foarte aproape să devină irecuperabil. Cu fiecare curăţare, piatra a devenit din ce în ce mai poroasă", a spus nepotul lui Oscar Wilde.
Scriitorul a murit la Paris, în 1900 (la 46 de ani), din cauza unei meningitei şi a unei infecţii la ureche.
De-a lungul anilor, mii de admiratori ai scriitorului irlandez Oscar Wilde, în special femei, au vizitat mormântul său din Paris şi au sărutat monumentul comemorativ, scrie Daily Mail.
De altfel, mesajele cu graffiti sau sărutatul pietrei au devenit deja "tradiţii". Mormântul lui Wilde este unul dintre obiectivele turistice din