Investitorii care cumpara blocuri intregi de apartamentepentru a le revinde sau inchiria ulterior aproape au disparut din piata inultimii 3 ani. Daca in 2007 acestia acopereau aproximativ 70% dinintreaga cerere de apartamente, inultimii trei ani doar cateva sutede unitati locative au facut obiectul unor astfel de tranzactii. Totusi, unii dintre jucatorii importanti au din nou planuri uriasede achizitii si isi pun sperantele in discount-urile mari de pe piata.
Luna aceasta, compania canadiana Benevo, unul dintre cei maiactivi cumparatori de apartamente in boom, a reluat achizitiile pe piatalocala, preluand 64 de apartamente in proiectul rezidential Cosmopolis de langaCapitala. Tranzactia ramane insa o achizitieizolata in peisajul paralizat al rezidentialului nou din Romania.
Totusi,planurile canadienilor nu sunt deloc gri. Acestia vor sa isi mareascaportofoliul cu 1.000 de apartamente in urmatoarele 24 de luni, iar pentruprimele 400 sunt deja in negocieri avansate. Poate o piata “aproape moarta” sa faca aceasta afacereprofitabila pentru investitori? Benevo, spre deosebire de alti investitori, aresi o platforma de inchirieri si nu se focuseaza doar pe vanzarile deapartamente, asa ca pot avea avantajul unor incasari regulate.
Dintotdeauna investitorii s-au bucurat de discount-uri substantiale, iar inmomentul in care vand apartamentele pot avea preturi mai bune decatdezvoltatorii. In perioada crizei, discount-urile pe caredezvoltatorii le fac celor care cumpara “en gros” sunt mult mai mari decat inperioada boom-ului. Acum si preturile de lista la care se opereazadiscount-urile sunt mult mai joase.
“Preturile de achizitie ale apartamentelorsunt scazute si purtatoare ale unor reduceri importante, cuantumul depinde decat este de contrans vanzatorul sa vanda, de asteptarile acestuia in ceea cepriveste perioada urmatoare, de stadiu