Mult-blamatele agenţii de evaluare financiară Moody's, Standard & Poor's şi Fitch au reînceput măcelul ratingurilor suverane europene, într-un moment în care păstrarea încrederii, deja fragilă, a investitorilor este esenţială pentru supravieţuirea financiară.
Cea mai recentă victimă a artileriei agenţiilor de rating este Ungaria, care şi-a văzut calificativul redus cu o treaptă, la "Ba1", în categoria "junk", de către Moody's. Agenţia şi-a motivat acţiunea prin îngrijorările legate de nivelul ridicat al datoriei de stat, perspectivele slabe de creştere economică şi incertitudinea privind capacitatea guvernului de a atinge ţintele de consolidare fiscală.
Ungaria a solicitat recent un nou acord de finanţare externă de la FMI şi Comisia Europeană, după ce forintul s-a depreciat la minime istorice faţă de euro din cauza avertismentelor agenţiilor de rating, în particular S&P, că ţara riscă să-şi piardă calificativul "investment grade", scrie agenţia Thomson Reuters.
Guvernul ungar s-a apărat spunând că retrogradarea este "nefondată din punct de vedere profesional" şi se încadrează într-o serie de "atacuri financiare împotriva Ungariei".
Totodată, S&P a retrogradat cu o treaptă ratingul Belgiei, de la "AA+" la "AA", cu perspectivă negativă, din cauza amplificării riscurilor la adresa finanţelor ţării. Retrogradarea ratingului reflectă creşterea riscurilor de finanţare şi a probabilităţii ca sectorul financiar belgian să aibă nevoie de sprijin guvernamental. În Belgia, şeful grupului bancar Dexia, Pierre Mariani, a acuzat speculatorii financiari de folosirea unor metode necinstite pentru a forţa un faliment pe obligaţiunile guvernamentale în zona euro, practică pe care a comparat-o cu pirateria din secolul al XVII-lea.
Mariani a fost nevoit să ceară ajutorul guvernamental pentru Dexia din cauza declinului puternic al portofoliilor de