Curtea Constituţională a decis luni că ordonanţa Guvernului care amână până în 2016 plata drepturilor câştigate de salariaţii statului în instanţă este conformă cu legea fundamentală.
Reclamaţia la Curtea Constituţională a fost făcută de parlamentarii Opoziţiei, care susţin că e neconstituţional ca Guvernul să nu-și plătească datoriile faţă de proprii cetăţeni.
USL susţine că ordonanţa încalcă dreptul de acces liber în justiţie, dar şi cel la proprietate.
Sesizarea vine după ce deputaţii au adoptat, în octombrie, reeșalonarea drepturilor bănești câștigate de bugetari în instanţă, după reducerile salariale.
Înainte de modificare, restanţele urmau să fie plătite în 3 tranșe, până în 2012. Potrivit legii în vigoare, bugetarii ar urma să recupereze 5% din drepturile băneşti în 2012, 10% în 2013, câte 25% în 2014 şi 2015, iar cea mai mare parte a sumei abia în 2016, adică 35%.
Puterea a argumentat că modificarea e necesară pentru ca Executivul să se poată încadra în deficitul bugetar stabilit.Preşedintele Băsescu le-a cerut magistraţilor să indice şi "sursa de finanţare" atunci când dau hotărâri împotriva legilor adoptate pentru diminuarea veniturilor unor categorii de personal, precizând că, dacă aceste decizii ar fi aplicate, România ar fi într-o situaţie extrem de dificilă.
"Poate mâine, poimâine veţi stabili prin hotărâri judecătoreşti cine este preşedintele României", le-a spus preşedintele Băsescu participanţilor la reuniunea Comisiei de monitorizare a progreselor înregistrate de România în domeniul reformei sistemului judiciar şi al luptei împotriva corupţiei, ce a avut loc la începutul lunii noiembrie.
El le-a atras atenţia acestora asupra stabilirii echilibrului puterilor în stat. Băsescu a menţionat că Guvernul şi-a asumat răspunderea pe acte normative legale, care au primit aviz de constituţionalitate, referitoare la redu