Grecia ar fi falsificat indicatorii macro economici, astfel încât cifrele să arate o economie mai slabă decât este în realitate.
Conducerea Elstat, agenția de statistică independentă a Greciei, analizează ipoteza potrivit căreia situația economică gravă cu care se confruntă țara nu este chiar așa de problematică. Șeful statisticii de la Atena, Andreas Georgiou, a fost chemat de procurori pe 12 decembrie, fiind acuzat de crimă financiară. În cazul în care se va dovedi că acesta a trădat interesele statului, va fi trimis la închisoare.
Andreas Georgiou, care a lucrat pentru Fondul Monetar Internațional timp de 20 de ani, a fost numit în 2010 de către Fond și Comisia Europeană să „facă curat “ în statistica grecească, după mulți ani de bâlbâieli ale Ministerului de Finanțe. „Sunt acuzat că nu am distorsionat în mod deliberat situațiile financiare. Ne-am dorit să fim o instituție bună și plictisitoare, care își face treaba. Din păcate, statistica grecească este o luptă”, a declarat pentru Financial Times,Georgiou, scrie money.ro .
Acuzațiile împotriva lui Georgiou au reapărut în contextul în care marți, miniștrii de finanțe din zona euro, vor decide dacă vor aproba o nouă tranșă de împrumut în valoare de 8 miliarde de euro pentru Atena. Banii ar urma să fie folosiți de statul grec pentru plata salariilor din sectorul public și a pensiilor pe luna decembrie. Acestea nu sunt însă primele zvonuri despre o posibilă minciună referitoare la deficitul Greciei. În ultimele 18 luni, această presupunere a creat și mai multe presiuni între Ministerul Finanțe de la Atena și creditorii internaționali.
Investigația precedă o dispută publică cu privire la deficitul Greciei din 2009. Sub conducerea lui Georgiou, cifrele au fost revizuite în sus, de la 13,4% la 15,8% din PIB, ceea ce a reprezentat atunci un record pentru întreaga zonă euro. La un nivel al PIB de