Zaharul este greu de evitat. Atat el, cat si carbohidratii se gasesc in aproape toate alimentele. Cu toate acestea, carbohidratii au un rol fundamental pentru buna functionare a sistemului imunitar, fertilitate si coagularea sangelui.
Consumati in exces, insa, carbohidratii pot cauza probleme mari si sunt principala cauza a obezitatii, diabetului de tip 2 si a diferitelor forme de cancer.
Regimes Maigrir a facut o lista cu 10 alimentele dulci, care contin si carbohidrati, care trebuie consumate cu prudenta.
1. Fructoza si zaharul pudra. Este vorba de glucide rafinate in stare pura. Acestea sunt facute din 99,999% carbohidrati. In plus trebuie stiut ca in ceea ce priveste aportul caloric o lingurita de zahar pudra reprezinta echivalentul unei linguri de zahar tos.
2. Bauturile facute din prafuri si bomboanele gumate. Acestea sunt derivate simple de zaharuri rafinate si sunt adesea facute din carbohidrati in proportie de 98-99%, avand o valoare nutritiva mica.
3. Cerealele. Cele mai multe cereale aflate in comert sunt pline de zaharuri (chiar si cele care pretind ca sunt cerealele integrale). Daca cititi eticheta acestora, veti vedea ca unele sunt constituite in proportie de 90-93% din carbohidrati.
4. Fructe uscate (mere, prune, banane, curmale). Fructele uscate sunt bogate in zaharuri. Aceste alimente contin, de asemenea, o multime de fibre si vitamine. Sunt benefice sanatatii doar daca sunt conumate in catitati mici.
5. Chipsurile. Au un nivel ridicat de carbohidrati, la care se adauga si multa sare, si contin 81-83% zaharuri cu ardere rapida, care cresc glicemia si stimuleaza senzatia de foame.
6. Prajiturile si biscuitii. Reprezinta 84% carbohidrati. In general, prajiturile fainoase contin 70 - 78% carbohidrati. Varianta ideala o reprezinta dulciurile de casa, care sunt