Ştiu, ştiu... Unele lucruri ne par atât de limpezi, atât de bine stabilite, atât de evidente, încât ni se pare că doar cineva care şi-a pierdut uzul raţiunii ar putea să le pună sub semnul întrebării. Adesea, de aici încolo purcede ştiinţa, lăsând în urmă bănuielile simţului comun. Ceea ce explică şi stupefacţia cu care unii îi întâmpină concluziile.
Aşadar, să introducem o doză de rigoare în discuţie. Contează cine ne guvernează? La prima vedere, se pare că da. În fond, dacă nu ar conta, atunci de ce am mai avea alegeri într-o democraţie? De ce am mai avea "elite politice"? De ce să mai avem criterii de selecţie sau o presă care critică?
Vom vedea. Dar mai întâi, vă propun un mic experiment, pe care îl puteţi realiza fiecare în parte, aici şi acum. Scrieţi pe o hârtie numele unor consilieri din Consiliul oraşului în care locuiţi. Sunt gata să pun prinsoare că într-un oraş mare consilierii sunt nişte necunoscuţi pentru noi, cetăţenii "de rând".
Poate că asta nici nu ar fi prea surprinzător, până nu ne amintim că aceşti oameni au fost votaţi. De mulţi dintre noi...
Cu alte cuvinte, am votat şi suntem conduşi uneori de Te-Miri-Cine. Iar în Opoziţie ajunge Careva-Oarecine.
Dacă este să fim oneşti, să recunoaştem că aceasta este o situaţie generală. De multe ori nu ştim numele celor care ne administrează sau care conduc treburile publice. Câţi dintre dvs. cunosc numele senatorului sau deputatului din "colegiul" dvs.?
Şi atunci revenim la ceea ce spuneam la început. De multe ori suntem conduşi de necunoscuţi. Dar noi presupuneam că democraţia se bazează pe selecţie. Atunci ce să credem? Şi ce să facem?
Puţină istorie, acum. Noi suntem obişnuiţi să privim la alegeri ca la un mecanism prin care elitele politice sunt selectate şi legitimate. Dar alegerile, în multe sisteme democratice, au un rol exact invers: acela de a împiedica sau