Ministrul român de Externe, Teodor Baconschi, merge astăzi la Tripoli, pentru prima luare de contact oficială cu noile autorităţi libiene. Programul vizitei rămâne încă să fie definitivat abia în ultimul moment, dată fiind situaţia politică încă destul de confuză din Libia.
„Uniunea Europeană are obligaţia de a fi contraponderea soft power a NATO şi trebuie să fie prezentă acolo, prin programe de reconstrucţie şi transfer democratic, pe care le putem asigura şi la care şi România va lua parte", ne-a declarat ministrul Teodor Baconschi.
Este prima vizită pe care un oficial român o întreprinde la Tripoli, după căderea regimului Gaddafi, în condiţiile în care Bucureştiul a recunoscut destul de târziu Consiliul de Tranziţie drept singurul partener de dialog la Tripoli. Recunoaşterea a fost formulată de preşedintele Băsescu la 1 septembrie, în cadrul unui discurs prilejuit de reuniunea anuală a ambasadorilor. Gestul a venit la o săptămână după ce, la Bruxelles, preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, cel al Consiliului, Herman Van Rompuy, şi secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, anunţaseră victoria iminentă a rebelilor anti-Gaddafi.
În cadrul Consiliului European din 11 martie, preşedintele Băsescu se pronunţase împotriva recunoaşterii oficiale a Consiliului de Tranziţie şi împotriva ideii unei intervenţii militare, susţinut de Londra şi Paris.
Opoziţia preşedintelui român a generat o ciocnire verbală între acesta şi omologul său francez Nicolas Sarkozy, au relatat atunci agenţiile de presă. Totuşi, România a participat la operaţiunile NATO din Libia cu fregata „Regele Ferdinand", asigurând aplicarea embargoului militar impus regimului de la Tripoli.