Preşedintele Traian Băsescu a efectuat în această săptămână o vizită de lucru în statul arab Qatar, ţara cu cei mai bogaţi oameni din lume. Puţinele informaţii despre acestă vizită spun că Băsescu şi emirul qatarez Hamad Bin Khalifa Al Thani au discutat printre altele despre relaţiile bilaterale şi despre modalităţile de întărire a cooperării dintre cele două state.
La puţin timp după vizită, preşedintele Traian Băsescu a semnat decretele de rechemare din funcţie pentru ambasadorii României din mai multe state, printre care Qatar, Emiratele Arabe Unite, Kazahstan şi Malaiezia.
Ce ar putea găsi România în Qatar
Qatarul este ţara cu cel mai mare PIB per capita din lume, de 88.221 de dolari, potrivit datelor Fondului Monetar Internaţional, deşi nu este independentă decât de 40 de ani. Până în 2016, indicatorul ar putea creşte la 111.960 de dolari. Hamad conduce statul din 1995, după o lovitură de stat nesângeroasă prin care şi-a detronat tatăl, potrivit Business Insider.
Cu o suprafaţă de 11.400 de km pătraţi (România are o suprafaţă de 238.400 de km pătraţi), Qatarul ocupă locul trei în lume în privinţa rezervelor de gaze naturale. Qatarezii beneficiază de asistenţă medicală şi electricitate gratuite. Din cei 1,4 milioane de rezidenţi, doar 15% sunt cetăţeni ai Qatarului. Doar 1,5% din populaţie are vârste mai mari de 65 de ani. Însă mai puţin de 200.000 de persoane deţin aproape toată averea emiratului, fiind înconjuraţi de o armată de muncitori şi servitori.
Qatarul va găzdui Cupa Mondială de Fotbal în 2022. Autorităţile estimează că vor cheltui 65 mld. dolari pentru pregătirea competiţiei, investiţiile vizând inclusiv construcţii şi stadioane noi cu aer condiţionat. Suma este impresionantă având în vedere că principalul vehicul de investiţii al Qatarului, Qatar Investment Authority (QIA), deţine active de "doar" 85 m