Patriarhia Română a răspuns Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale care i-a solicitat sprijin pentru extinderea accesului la reţeaua de Internet în întreaga ţară şi a recomandat discernământ şI înţelepciune în acest domeniu, amintind că relaţiile interumane pot fi influenţate în mod negativ, în felurite moduri.
Cum în România mai bine de 55 la sută din populaţie nu a folosit niciodată internetul, Ministrul Comunicaţiilor a demarat o campanie de alfabetizare digitală în ţară, solicitând sprijin Patriarhiei Române încât, prin intermediul preoţilor, mesajele de incluziune digitală să ajungă în special la oamenii simpli.
Înalţii ierarhi spun că eforturile pe care autorităţile publice le fac pentru facilitarea accesului la Internet a unui număr cât mai mare de români, ca instrument de informare şi comunicare rapidă specific societăţii secolului al XXI-lea, este de bun augur atâta vreme cât cultura enciclopedică a Internetului şi posibilităţile sporite de interactivitate în reţea creează noi oportunităţi de învăţare, de schimburi de valori (economice, culturale, sociale şi religioase) şi de depăşire a decalajelor informaţionale între diferite regiuni ale lumii, iar iniţiativele de incluziune digitală fac parte implicit din programele de incluziune socială. "Biserica utilizează ea însăşi mijloacele moderne de comunicare, inclusiv Internetul, în lucrarea sa pastoral-misionară, social-filantropică, cultural-educaţională şi administrativă deoarece acestea sunt instrumente de lucru rapide şi eficiente. Însă lumea virtuală a Internetului poate să influenţeze în mod negativ relaţiile interumane, prin utilizarea fără responsabilitate a libertăţii de acces, poluarea informaţională, posibilitatea controlului şi supravegherii persoanelor, terorismul digital sub masca anonimatului, manipulare ideologică şi cyber-criminalitate. De asemenea, utilizarea