Un articol al unuia dintre cei mai cunoscuţi jurnalişti de investigaţie din Statele Unite, Edward Jay Epstein, apărut în publicaţia New York Review of Books, aduce la lumină noi detalii ale afacerii DSK, dezvăluind implicarea unor apropiaţi ai preşedintelui Franţei, Nicolas Sarkozy, în căderea fostului şef al Fondului Monetar Internaţional.
Epstein a recreat desfăşurarea evenimentelor din 14 mai cu ajutorul datelor cheilor electronice din hotelul Sofitel, în care a avut loc presupusul viol al cameristei Nafissatou Diallo de către Dominique Strauss-Kahn, dar şi folosindu-se de mai multe documente primite de la companii de telefonie, care arată ce apeluri au fost efectuate în cursul zilei de către protagoniştii întregii afaceri.
Ziua începuse prost pentru DSK: o cunoştinţă care lucra temporar în birourile din Paris ale parti-dului preşedintelui Sarkozy, UMP, îi adusese acestuia la cunoştinţă că un e-mail trimis de pe Blackberry-ul său de serviciu către soţia sa, jurnalista Anne Sinclair, fusese citit în birourile UMP. Deoarece DSK fusese avertizat, cu puţină vreme în urmă, de către un prieten care lucra în Corpul Diplomatic francez, că apropiaţi ai lui Sarkozy vroiau cu orice preţ să îi distrugă reputaţia, implicându-l într-un scandal, anunţul că telefonul său ar fi putut fi supravegheat de hackeri a fost deosebit de alarmant. La ora 10.07, DSK o sună pe soţia sa cu rugămintea să îl contacteze pe un prieten care cunoştea experţi în intercepţia comunicărilor; aceştia ar fi urmat să analizeze telefonul a doua zi. Două ore mai târziu, între 12.06 şi 12.07, camerista Nafissatou Diallo intră în camera lui Dominique Strauss-Kahn - şi, din acel moment, telefonul urmărit avea să devină una dintre cele mai mici griji ale celui care, la acea vreme, era încă preşedintele FMI.
Legătura Sofitel-Sarkozy
Epstein preferă să nu speculeze asupra celor petrec