Populaţia municipiului Slatina este în continuă scădere de la un an, la altul. Potrivit cifrelor provizorii rezultate în urma recensământului de la finele lunii octombrie, numărul de locuitori din capitala judeţului a scăzut de la 85.000 în anul 1989, la aproximativ 65.000 de suflete în anul de graţie 2011. Mai pe scurt, 20.000 de slătineni au părăsit definitiv oraşul în ultimii 20 de ani.
Deşi datele definitive ale recensământului desfăşurat în octombrie a.c. nu au fost încă făcute publice, în unele privinţe acestea sunt ca şi bătute în cuie. Astfel, printer cifrele care nu mai pot suferi mari modificări se numără faptul că, la Slatina, numărul de locuitori a scăzut într-un mod extrem de alarmant. Mai precis, aproape 20.000 de slătineni nu se mai regăsesc în registrele urbei, aceştia părăsind definitiv urbea de pe Olt.
„Din datele noastre reiese că, în ce priveşte numărul de locuitori din municipiul Slatina, s-a ajuns cu numărătoarea undeva în jurul a 64.000-65.000 de persoane. Aceasta este şi cifra care va rămâne definitivă pentru că nu credem că se mai poate modifica. Din informaţiile mele nu există localitate în tară unde să nu fii scăzut numărul de locuitori şi acest lucru este explicabil din cauza condiţiilor socio-economice din ultimii ani“, a declarat secretarul Primăriei Slatina, Mihai Idita.
Cauze ale migraţiei: mutatul la ţară şi munca peste hotare
În urmă cu 20 de ani, adică la începutul anilor ’90, populaţia municipiului număra aproximativ 85.000 de locuitori. Secretarul Primăriei Slatina a pus scăderea populaţiei urbei pe seama sporului natural (diferenţa dintre numărul nou-născuţilor şi cel al decedaţilor, n.r.), dar şi pe faptul că multe persoane au preferat să se mute la ţară.
“Multe persoane, în special pensionari, s-au mutat în mediul rural unde deţin case moştenite şi au lăsat apartamentele de la oraş la copi