Euro şi întreaga Europă sunt într-o criză existenţială, iar Germania şi Franţa anunţă că vor să salveze situaţia. Soluţia celor doi vecini: stricteţe bugetară şi controale cu penalităţi dure.
Miniştrii de finanţe din zona euro se vor întâlni marţi, 29 noiembrie, pentru a pune la punct ultimele detalii cu privire la extinderea Facilităţii de Stabilitate la 1000 de miliarde Euro. În timp ce acest pachet financiar este aclamat drept o măsură de salvare, aproape nimeni nu mai crede că măreţul plan mai poate funcţiona în realitate. Cea mai bună dovadă este că în culise se lucrează la un plan B, pe care l-a anunţat cuplul Merkozy: un nou Pact de Stabilitate în zona Euro. Deşi nu o admite oficial, Merkel ar fi pregătită să accepte la schimb introducerea de obligaţiuni comune în zona Euro. Oricum ar fi, cancelarului se pare că nu i-a fost greu să-l convingă pe Sarkozy de necesitatea amendării Tratatelor europene. Cu toată opoziţia altor state europene, semnalul celor doi lideri este clar: nu mai pot aştepta şi merg cu planul înainte. Cine este dispus să economisească, are uşa deschisă în această nouă „coaliţie a doritorilor”. Deşi ideile fundamentale sunt corecte, lipsa de încredere în construcţia europeană este atât de mare, încât forţarea unui asemenea demers va fi sortită eşecului. Europa trebuie să se regăsească pe sine şi asta presupune sfârşitul ideilor impuse de sus.
Washington Post: Încrederea investitorilor în Europa dispare
Liderii europeni au o săptămână de foc în care vor lucra în continuare la noi măsuri structurale de asanare a crizei. Între timp însă, pieţele financiare sunt dominate din nou de pesimism şi lipsă de încredere, la o lună după ce s-au anunţat acorduri măreţe, dar nepuse în practică.
În acest context, Germania forţează o disciplină bugetară care iniţial ar presupune aprobare doar din partea câtorva state din