Orice regelementare din partea Băncii Naţionale a Austriei va trebui agreată cu băncile centrale din ţările vizate, afirmă directorul general al Erste Bank, Andreas Treichl, adăugând că îmbunătăţirea lichidităţii trebuie realizată într-o manieră inteligentă, fără să afecteze creşterea din regiune.
"În principiu, a solicita sistemului bancar din Europa Centrală şi de Est să se asigure că situaţia lichidităţii băncilor şi a ţărilor se îmbunătăţeşte este un lucru benefic. Cu asta suntem de acord şi, în acest punct, suntem total în linie cu Banca Naţională a Austriei. Dar este ceva ce trebuie făcut foarte atent şi foarte inteligent. Dacă citiţi cu atenţie declaraţia băncii centrale, veţi vedea că ei includ faptul că pentru anumite credite din aceste ţări, respectiv infrastructura şi alte alte proiecte, finanţarea va continua să fie în euro, şi, desigur, aceste resurse în euro trebuie aduse în România (. ..) A fost un punct foarte important pentru noi, iar banca centrală a fost de acord", a spus Treichl într-un interviu telefonic acordat Mediafax.
Deşi se declară în favoarea principiilor enunţate de reglementatorii austrieci, întărirea cerinţelor de capital şi un mai bun management al lichidităţii, şeful Erste spune că băncile nu şi-au dat acordul pe propunerile Băncii Austriei aşa cum au fost date publicităţii.
Banca Naţională a Austriei a emis săptămâna trecută o serie de instrucţiuni prin care condiţionează avansul creditării la subsidiare de creşterea refinanţărilor locale, în principal prin depozite, dar şi prin emisiuni pe piaţa locală şi fonduri de la instituţii supranaţionale precum Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) sau Banca Europeană pentru Investiţii.
Astfel, susbsidiarele care sunt expuse în mod deosebit trebuie să se asigure că raportul dintre noile împrumuturi şi refinanţarea locală (raportul dintre credite şi