"Am obosit să transport copiii românilor pentru operaţii chirurgicale grave în străinătate. I-am dus la Tel Aviv, i-am dus în Italia, i-am dus la Paris, i-am dus în Germania. Gata. Trebuie să smulgem un drept al copiilor noştri. Nu vreau să mai dau termene despre când începem să operăm aici", afirmă doctorul Cătălin Cârstoveanu, şeful secţiei de Terapie Intensivă Nou-Născuţi de la "Marie Curie".
Salvator al inimilor de copii, Cârstoveanu, 44 de ani, este sufletul unui proiect ambiţios, construit din bani privaţi, dar şi cu sprijinul statului - departamentul de cardiochirurgie pediatrică de la "Marie Curie". Aici, în peste 700 de metri pătraţi de construcţie nouă, o echipă de medici şi asistenţi vor salva vieţi, corectând trupuri abia născute.
Departamentul, înfiinţat în urmă cu mai bine de un an la iniţiativa Asociaţiei Inima Copiilor, are o sală de operaţii pentru cardiochirurgie, două saloane de terapie intensivă, un laborator de cateterism şi circuite medicale. "Comparabil cu ce-i afară, ba poate mai bine dotat decât o clinică de top din Germania, unde sunt operaţi zeci de copii din România", spune pentru gândul dr. Cătălin Cârstoveanu.
"În plus, s-a amenajat secţia de sterilizare, s-a amenajat sala de neurochirurgie şi s-a realizat climatizarea nu doar pentru departamentul de cardiochirurgie, ci pentru întreaga aripă de clădire. Totul la cele mai bune standarde, totul cu banii strânşi de la oameni, aproape 2.500.000 de euro, şi cu fonduri de la Ministerul Sănătăţii", afirmă medicul. "Aici, zecilor de copii de români născuţi cu malformaţii cardiace li se va pune un diagnostic corect şi tot aici anumite defecte la inimă vor putea fi reparate", punctează acesta.
Doctorul Cătălin Cârstoveanu are cea mai scăzută rată de mortalitate neonatală din ţară. Foto: Theodor Pană/Mediafax
Cârstoveanu iubeşte copiii. Nu declarativ, ci fa