Moda bonelor filipineze, angajate în ultimii ani de multe familii bogate din România, are şi o parte întunecată. O mare parte dintre imigrantele asiatice venite aici pentru o viaţă mai bună s-au trezit că sunt exploatate şi chiar abuzate fizic. În plus, problemele cu care se confruntă filipinezele sunt ignorate chiar de către instituţiile care ar trebui să le ajute.
În ultimii trei ani, sute de filipineze au ajuns să muncească în România pentru salarii cuprinse, de regulă, între 200 şi 300 de euro. Românii le preferă pentru că sunt harnice, ieftine, supuse şi, nu în ultimul rând, pentru că sunt la modă. Poveştile cu filipineze nu sunt însă întotdeauna unele de succes.
Maia, care a preferat să-şi spună povestea sub protecţia unui pseudonim, are 45 de ani şi este din Manila, capitala statului Filipine. Nu are studii superioare, însă vorbeşte bine engleza. Femeia spune că acasă, are patru copii: două fete, una de 27 de ani şi cealaltă de 17 şi doi băieţi, de 26, respectiv 20 de ani. Soţul ei este muncitor într-o fabrică unde se prelucrează porumbul, însă cei doi nu aveau suficienţi bani pentru a-şi ţine copiii la şcoală. În plus, femeii îi era imposibil să-i cumpere medicaţie mamei sale, bolnavă de diabet. A hotărât să muncească în străinătate, deşi soţul ei nu era de acord. Când am cunoscut-o, Maia purta un şorţ alb peste haine şi curăţa bucătăria noii familii la care stă; avea cicatrice adânci pe tibie, pe care spune că le-a dobândit de la fostul ei angajator.
(Material video realizat cu suportul lui Luca Dinulescu, Vlad Ursulean şi grantul Freedom House Romania pentru investigaţii)
Povestea începe la sfârşitul lui 2010, când Maia a ajuns în România. A fost angajată de agenţia Royal Cleaning, ca „înodător de covoare" ( agenţiile folosesc uneori astfel de meserii, pentru a putea angaja imigrante. Potrivit legii, doar în meseriile unde nu exi