Pentru a salva moneda unică, Franţa şi Germania îşi finalizează discuţiile pentru a defini un nou pact de stabilitate europeană, mai sever faţă de statele membre decât precedentul. Trebuie spus, de altfel, că precedentul pact de stabilitate nu a fost practic niciodată respectat. Noul pact ar urma să fie prezentat la Consiliul European din 9 decembrie.
Vasile Damian:
Destinat iniţial tuturor celor 27 de membri ai Uniunii, noul pact de stabilitate ar putea fi adoptat doar de statele din Zona Euro sau chiar şi numai de un grup restrâns de ţări. Potrivit surselor citate de presa germană, pe lângă Franţa şi Germania, care pregătesc acest pact, Olanda şi Finlanda ar sprijini ideea. Răspunsul politic al Parisului şi Berlinului în faţa crizei datoriilor prevede crearea unui club al „super-europenilor” care să includă în primul rând cele şase ţări din Zona Euro care mai beneficiază de nota triplu A dată de agenţiile de rating - celor patru citate înainte li s-ar adăuga deci Austria şi Luxemburgul.
Aceste ţări şi-ar impune mai multă rigoare financiară, controale mai stricte şi reforme structurale în profunzime. Autorităţile europene ar putea deci supraveghea mai îndeaproape bugetele acestor state, iar cele care nu respctă regulile ar urma să fie sancţionate „cu adevărat”, a promis ministrul francez al bugetului. Aceste reguli stricte vor fi aşadar propuse, într-o primă etapă, tuturor celor 17 membri ai Zonei Euro. Cei care le refuză vor trebui să tragă singuri concluzile cu privire la apartenenţa lor sau nu la Zona Euro, avertizează o sursă guvernamentală franceză citată de ziarul Le Figaro.
Avantajul acestui nou pact este că el ar fi aplicabil foarte repede - se evocă începutul lui 2012 - întrucât nu ar necesita o anevoioasă revizuire a actualelor tratate europene în vigoare. Putem deci spune că se schiţează, cel puţin la Paris şi Berlin, o Europ