Autorităţile americane au pornit o nouă serie de rafale împotriva site-uri care vând produse piratate pe internet, până acum închizând 131 de asemenea domenii. Acţiunea pare a fi cea mai mare lovitură dată acestor site-uri de la cea de acum un an, când 82 de domenii au fost închise.
Acţiunea a fost catalogată sub numele de cod „Cyber Monday crackdown", aluzie la Cyber Monday, prima luni de după sărbătoarea Thanksgiving, în care magazinele online vin cu noi oferte pentru cumpărători.
În comparaţie cu seria de închideri de anul trecut, de data aceasta sunt câteva diferenţe, scrie site-ul torrentfreak.com. Majoritatea domeniilor închise sunt ale unor magazine online care vând produse contrafăcute şi conţinut muzical piratat. În plus, dacă anul trecut s-a pus accent pe site-urile care ofereau conţinut în mod gratuit, cum ar fi torrentele, de data aceasta este vorba de domenii care cer bani pentru produse sau taxe de înregistrare.
Site-urile pot fi închise uşor
După acţiunea autorităţilor americane din 2010 majoritatea site-urilor de torrente au conceput alternative, adrese de rezervă pe care să le folosească în momentul când domeniul principal ar fi închis. Conform legislaţiei americane, autorităţile sunt îndreptăţite să închidă site-urile pe care descoperă produse piratate sau contrafăcute sau pur şi simplu conţinut ilegal. Acest lucru se poate face fără un proces în justiţie.
Lista completă a site-urilor închise şi care vindeau copii ilegale poate fi găsită pe torrentfreak.com.