Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg amână luarea unei decizii în privinţa solicitării Direcţiei Naţionale Anticorupţie de ridicare a imunităţii judecătorului român la CEDO Corneliu Bîrsan şi a soţiei acestuia, au declarat, pentru Mediafax, surse oficiale.
Ministerul Justiţiei a înaintat, în 16 noiembrie, cererea de ridicare a imunităţii judecătorului Corneliu Bîrsan către Ministerul Afacerilor Externe, în vederea transmiterii acesteia noului preşedinte al Curţii Europene a Drepturilor Omului, Nicolas Bratza.
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a solicitat Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) să precizeze dacă prevederile Protocolului adiţional nr. 6 la Acordul General privind privilegiile şi imunităţile Consiliului Europei pot reprezenta un obstacol în efectuarea actelor procedurale legate de ancheta privind suspiciunile de corupţie care o vizează pe soţia unui judecător CEDO, dar care nu vizează atribuţiile judecătorului instanţei europene.
De asemenea, spune DNA, în situaţia în care CEDO consideră că în acest caz sunt aplicabile prevederile privind imunitatea prevăzute în Protocolul mai sus menţionat, Direcţia Naţională Anticorupţie a solicitat Curţii Europene a Drepturilor Omului ridicarea imunităţii de care beneficiază domnul Corneliu Bîrsan, în calitatea sa de judecător CEDO, precum şi Gabriela Victoria Bîrsan, ca soţie a domnului Corneliu Bîrsan, în vederea efectuării de acte de urmărire penală faţă de aceasta din urmă.
Prin aceeaşi scrisoare, DNA a exprimat opinia procurorilor în sensul că această situaţie nu este acoperită de imunitatea invocată de doamna judecător Gabriela Victoria Bîrsan şi de soţul său. De altfel, acelaşi punct de vedere a fost menţionat şi de plenul Consiliului Superior al Magistraturii care, prin hotărârea din data de 18 octombrie 2011, a respins contestaţia formulată de Gabriela Victo