Decizia Curţii Constituţionale nr. 601 din 14 noiembrie 2005 (pdf) Descarcă fişierul ataşat
Vasile Blaga (PDL) a fost ales în funcţia de preşedinte al Senatului luni după-amiază. El a câştigat în faţa social-democratului Titus Corlăţean, cu 69 de voturi favorabile. Imediat după anunţarea rezultatelor votului, noul preşedinte al Senatului a declarat că speră ca forul va reuşi să recupereze restanţele legislative pe care le înregistrează. „Alegerea lui Blaga nu este o surpriză”, spune la RFI jurnalistul Ovidiu Nahoi. Ea reprezintă însă o revenire clară a vechii gărzi din PDL, în an preelectoral, ca şi o problemă de imagine şi lipsă de idei a PSD, văduvit acum de a doua funcţie în stat, prin propriile mecanisme.
„Alegerea lui Blaga nu a fost o surpriză”, spune la RFI jurnalistul Ovidiu Nahoi. „Era clar că aici se va ajunge. Acum mai rămâne să îşi spună cuvântul şi Curtea Constituţională, în privinţa acestor două chestiuni” – Mircea Geoană a atacat la CCR revocarea sa din funcţie, iar USL a anunţat că, dacă noul preşedinte al Senatului nu va proveni din rândurile PSD, va ataca decizia la Curte.
Iată că această situaţie a apărut, aşa că „este aproape sigur că şi opoziţia va contesta votul de azi”, crede jurnalistul Ovidiu Nahoi. De altfel, Titus Corlăţean a anunţat la scurt timp după votul de luni că va ataca decizia la CCR. Ce şanse are USL să schimbe însă ceva la CCR? „La prima vedere, acea hotărâre 601/2005 pare să îi dea dreptate”, spune jurnalistul. Grupul parlamentar care l-a propus pe Mircea Geoană, PSD-PC, nu mai există. „Sunt chestiuni destul de complicate, şi nu ştiu în ce măsură se poate trece peste un vot. Sunt chestiuni de organizare internă a Senatului. E greu de spus” ce se va întâmpla la CCR, spune Nahoi.
Vechea gardă PDL, din nou în prim-plan
„O chestiune interesantă este revenirea în prim-plan a lui Vasile Blaga”, o revenire