Apropierea sărbătorilor de iarnă deschide ca în fiecare an şi sezonul “pocnitorilor”. Pentru un ban în plus, mulţi îşi riscă libertatea facând trafic cu petarde. Conform statisticilor, peste 15 tone de materiale pirotehnice sunt confiscate în fiecare an numai de poliţiştii de frontieră, în realitate numărul lor fiind mult mai mare.
Începând cu prima jumătate a acestei luni, poliţiştii de frontieră, jandarmii şi reprezentanţii IPJ Giurgiu au demarat campania de informare cu privire la riscurile pe care le implică deţinerea, transportul sau comercializarea materialelor pirotehnice.
Dacă poliţiştii de frontieră transmit şoferilor care părăsesc pentru câteva ore sau zile România prin vama Giurgiu să nu se întoarcă în ţară cu astfel de materiale, reprezentanţii IPJ Giurgiu se pregătesc de controale în pieţe şi târguri.
Prima “captură” din acest an a avut loc în noaptea de 24 spre 25 noiembrie, pe DN5, în apropierea localităţii Călugăreni. Poliţiştii au descoperit într-un taxi un adevărat arsenal: 53 de baxuri pline cu petarde, acestea cântărind în jur de 700 de kilograme.
CITEŞTE ŞI: Captură uriaşă de petarde pe DN5 Giurgiu-Bucureşti
Made in China
Petardele şi celelalte materiale pirotehnice introduse ilegal în ţară sunt de provenienţă asiatică. Acestea iau calea Balcanilor pe apă, fiind încărcate în vapoare care străbat mii de mile marine.
Dacă în partea de nord-est a ţării, pocnitorile ajung în România din Republica Moldova sau Ucraina, în sud principalul intermediar este Bulgaria. “Marfa” este descărcată în porturile Varna sau Ruse, iar majoritatea sunt traficate prin punctul de trecere a fronierei Ruse-Giurgiu.
“Toate petardele pe care le descoperim sunt fabricate în China. Sunt duse cu vaporul până la Varna sau Ruse iar de-acolo o parte dintre ele iau drumul României” susţine şeful Inspectoratului Judeţean al