Discursul emoţionant al unui bărbat de 43 de ani, cu trei copii, despre clipa în care toate lucrurile din viaţă devin de o mie de ori mai valoroase. El luptă de trei ani cu cancerul pulmonar şi face pentru a doua oară chimioterapie.
Când, în floarea vârstei, lupţi de trei ani cu cancerul pulmonar, una dintre cele mai agresive tumori maligne, şi treci a doua oară prin caznele chimioterapiei, perspectiva se schimbă brusc. Timpul devine ceva limitat, ca o faţă de masă. Proiecte incerte pe care le împingeai până acum într-un viitor fără margini se topesc şi dispar. Depozitezi fiecare imagine, soarele e mai galben, mirosul frunzelor mai puternic şi cel mai important lucru în viaţă devine respiraţia copilului care doarme pe pieptul tău. Este ceea ce i se întâmplă profesorului ieşean Călin Monor.
Planuri pe termen limitat
Are 43 de ani. E un bărbat în floarea vârstei, la apogeul vieţii profesionale şi personale. Dacă i-ai citi CV-ul, ai rămâne impresionat: predă la Universitatea Tehnică, de 15 ani, a fost brevetat ca inventator. Pe plan personal, este la a doua căsătorie. Are trei copii, cel mai mic având doar 6 luni. Cu alte cuvinte, un om extrem de activ.
De trei ani, însă, viaţa i-a fost bulversată. Un diagnostic teribil i-a încurcat întreaga existenţă: neoplasm bronhopulmonar. Pe înţelesul tuturor, cancer la plămâni. Ca o ironie a sorţii, a descoperit boala în 2008, la cinci luni după ce renunţase la fumat. A trecut printr-o operaţie, i-a fost extirpată o tumoră de 10 cm dintr-un plămân. Părea că lucrurile revin la normal. Boala însă a recidivat şi a fost obligat să mai treacă printr-o intervenţie chirugicală. Din nou a crezut că a scăpat.
Acum, e iar în tratament. Face chimioterapie, se luptă la baionetă cu boala. "În cazuri ca al meu, planurile de viaţă se fac pe termen limitat", spune, cu o luciditate inc