Adevăratul subiect al zilei de ieri nu a fost schimbarea preşedintelui Senatului, aşa cum s-ar putea crede. A fost revenirea lui Vasile Blaga şi, odată cu el, a „vechii gărzi" din PDL.
Înainte de votul formal de la Senat, Vasile Blaga a fost „uns" în dealul Cotrocenilor, alături de un alt exponent al liniei tradiţionale, Radu Berceanu. Iar anunţul candidaturii PDL pentru preşedinţia Senatului a fost făcut chiar de Elena Udrea, cea a cărei prezenţă la vârful partidului fusese criticată, fatal, de Vasile Blaga.
Dar acum a venit vremea reconcilierii şi penitenţa „Buldogului" a luat sfârşit. Partidul are nevoie de cadre de nădejde în grelele bătălii electorale ce urmează, are nevoie de ceea ce se numeşte „experienţă politică şi organizatorică". Un concept în care pot fi incluse şi sacoşele cu cadouri, şi coordonarea cu mână forte a primarilor în perioada preelectorală dar mai ales în ziua votării, şi microbuzele cu alegători. Dacă cineva mai are vreun dubiu că alegerile viitoare vor fi decise altfel, se înşală amarnic.
Altfel, ziua de ieri a întărit coaliţia guvernamentală, prin poziţia importantă câştigată de UDMR la şefia Secretariatului General al Guvernului.
Opoziţia nu a pierdut nimic luni - ea pierduse încă de când s-a luat decizia debarcării lui Geoană. Altcineva a pierdut. Este vorba despre curentul „reformist", „înnoitor", despre ramura „flower power" a partidului.
Unor fruntaşi ai PDL precum Cristian Preda, Monica Macovei, Teodor Baconschi, Toader Paleologu şi alţii li se arată că viitorul partidului urmează a fi decis nu de idei sau de figuri noi, ci de metodele strămoşeşti patentate de Vasile Blaga, Radu Berceanu şi alţii ca ei.