Raportul OCDE (ppt) Descarcă fişierul ataşat
Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică prevede încă un semestru de „uşoară recesiune” în zona cu monedă unică, după care reluarea creşterii ar urma să fie foarte lentă. Mulţi analişti se întreabă dacă nu cumva Europa va trece printr-o perioadă similară cu cea pe care a cunsocut-o Japonia în anii 90. Previzunile sunt aşadar sumbre.
Vasile Damian:
OCDE dă vina pe criza datoriilor din Zona Euro. O criză care, dacă s-ar agrava, ar putea avea consecinţe devastatoare asupra întregii economii mondiale. În previziunile sale semestriale, Organzaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică îşi revizuieşte drastic previziunile şi spune că după un salt de 3,5% anul acesta, creşterea mondială ar urma să fie doar de 3,4 procente în 2012 în loc de cele 4,6% prevăzute iniţial. Relansarea, reluarea creşterii începând cu mijlocul anului viitor se anunţă aşadar „progesivă şi modestă” şi se va datora în principal ţărilor emergente. Revizuirea precedentelor previziuni este cea mai drastică în Zona Euro, o zonă ce pare că trece printr-o uşoară recesiune, notează clubul ţărilor cele mai bogate ale planetei.
OCDE devine astfel prima instituţie internaţională care anunţă o intrare în recesiune a Zonei Euro. PIB-ul uniunii monetare dă înapoi, ca de altfel şi cele ale principalelor trei economii din Zona Euro - Germania, Franţa şi Italia. În opinia organizaţiei, guvernele europene poartă cea mai mare responsabilitate a situaţiei actuale. Dezechilibrele din Zona Euro nu au fost tratate cum trebuie, există încă riscul de faliment al unei ţări din Zona Euro şi, în general, există o neîncredere tot mai mare în uniunea monetară. „Iată de ce Zona Euro reprezintă riscul-cheie pentru economia mondială”. OCDE avertizează şi SUA care, în cazul în care nu iau măsuri bugetare, riscă să cadă şi ele în recesiune