Consiliul Concurenţei (CC) a autorizat, ieri, fuziunea dintre "Alpha Bank" şi "EFG Eurobank Ergasias", se arată în comunicatul Consiliului.
Autoritatea de concurenţă a efectuat o analiză, în urma căreia a ajuns la concluzia că absorbţia "EFG Eurobank" de către "Alpha Bank" nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei din ţara noastră, deoarece nu va duce la crearea sau consolidarea unei poziţii dominante pe piaţă, se mai arată în comunicat.
Chiar dacă fuziunea nu este încă finalizată, analiza a fost efectuată în urma notificării primite de către CC, din partea subsidiarelor locale (n.r. "Alpha Bank" şi "Banc-post"), au declarat pentru ziarul "BURSA" reprezentanţii Consiliului Concurenţei.
În condiţiile în care ambele bănci realizează, în Grecia, peste două treimi din cifra de afaceri totală, nu este obligatorie notificarea Comisiei Europene, deoarece legislaţia comunitară prevede înştiinţarea autorităţii de competenţă din statul respectiv, cât şi din statele unde părţile implicate desfăşoară activităţi, potrivit comunicatului.
Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor (AGEA) "EFG Eurobank" a aprobat, pe 15 noiembrie anul acesta, fuziunea cu "Alpha Bank", după două amâ-nări cauzate de lipsă de cvorum. Consiliile de adminis-traţie ale celor două bănci şi-au dat acordul pentru fuziune la 29 august.
Banca rezultată în urma fuziunii se va numi "Alpha Eurobank" şi urmează să fie cea mai mare bancă din Grecia şi din sud-estul Europei, ca valoare a activelor, estimate la 145 miliarde euro. "Alpha Eurobank" urmează să aibă 8 milioane de clienţi, credite în valoare de 98 miliarde euro şi depozite de 68 miliarde euro.
"Alpha Bank" este reprezentată pe plan local prin "Alpha Bank România", iar "EFG Eurobank" deţine "Bancpost". "Alpha Bank România" a ocupat, la jumătatea acestui an, locul opt după valoarea activelor de 17 milia