Ungaria a anunţat intenţia de a încheia un nou acord cu FMI pentru a evita retrogradarea ţării, a declarat, luni, secretarul de stat din Ministerul Economiei Zoltán Cséfalvay, confirmând oficial pentru prima dată ceea ce analiştii suspectau deja, potrivit Portfolio.
Ungaria a anunţat, în urmă cu două săptămâni, că vrea să încheie un nou acord cu FMI, după ce mai multe agenţii de rating au avertizat că analizează retrogradarea ţării. Tactica Ungariei nu a reuşit pe deplin. Moody's a retrogradat ţara în categoria "junk", nerecomandată pentru investiţii, la câteva ore după ce Standard & Poor's (S&P) a amânat o decizie privind modificarea calificativului ţării.
"Piaţa agenţiilor de rating este totuşi o piaţă, pe care agenţiile concurează, iar Moody's a încercat să o ia înaintea celorlalţi mari doi jucători (Fitch şi S&P, n. r.). Moody's este uşor mai nerăbdătoare decât celelalte două agenţii", a afirmat Cséfalvay la postul de televiziune MTV.
Întrebat dacă anunţul a vizat evitarea unei retrogradări, Cséfalvay a afirmat: "A fost în parte din aceast motiv, dar şi pentru că Ungaria are nevoie de un fel de asigurare din cauza situaţiei din Europa. Aşa ceva nu are legătură cu ratingul pe care Ungaria îl primeşte din partea agenţiilor".
Este pentru prima dată când un oficial guvernamental admite deschis că guvernul a vrut să reia discuţii cu FMI din cauza temerilor că Ungaria ar putea fi retrogradată în categoria "junk". Până în prezent, doar surse şi analiştii făceau astfel de declaraţii.
Explicaţia oficială a Ministerului Economiei de la Budapesta a fost că "Ungaria a încheiat o etapă de reînoire şi acum începe etapa de creştere, pentru care va trebui să recurgă la toate mijloacele posibile", iar asigurarea d ela FMI este necesară pentru a obţine creştere anul următor.
Secretarul de stat a ins