În momentul de faţă, Italia nu are practic nicio posibilitate să-şi refinanţeze datoriile în valoare de 300 de miliarde de euro, scadente în 2012. Costurile de împrumut se menţin la peste 7%, cotă nesustenabilă, iar singura soluţie pentru supraîndatoratul stat este contractarea unui împrumut de urgenţă de la FMI, UE şi Banca Mondială, spun analiştii.
Dobânzile cerute de investitori pentru a cumpăra obligaţiuni guvernamentale italiene aproape că s-au dublat în numai o lună.
„Ori se rezolvă această situaţie, ori Italia intră în incapacitate de plată în următoarele şase luni“, scrie „Business Insider“. Alternativa cu intrarea în incapacitate de plată nu este însă cu adevărat o opţune luată în calcul de factorii de decizie din UE, aşa că rămâne posibilitatea împrumutului de urgenţă, notează jurnaliştii americani.
Eventualul faliment al Italiei ar distruge un număr ridicat de grupuri bancare mari, foarte expuse pe datoria publică a Guvernului de la Roma. Fără îndoială, acest scenariu va însemna reintrarea Uniunii Europene în recesiune şi, ulterior, a întregii economii mondiale, scrie "Business Insider".
Prima soluţie propusă de aceştia este o intervenţie masivă din partea Băncii Centrale Europene, care să cumpere cantităţi uriaşe de obligaţiuni guvernamentale italiene pentru a duce în jos costurile de împrumut. Cum această strategie a început, în ultima lună, să eşueze (în ciuda intervenţiei BCE, dobânzile cerute Italiei au continuat să doboare noi recorduri), BCE ar trebui să aloce sume semnificativ mai mari în acest sens pentru ca planul să funcţioneze.
Nemţii se opun ferm acestei strategii, iar oficialii BCE (în fruntele cu preşedintele instituţiei, Mario Draghi) au declarat în mai multe rânduri că BCE nu poate deveni „creditor de ultimă instanţă“ pentru statele din zona euro.
În acest caz ar putea interveni FMI, scriu jurn