Printre medicamentele cu grad de risc în UE se numără metamizolul din analgin şi nimesulidul. Peste 70 de produse din farmaciile de la noi sunt considerate toxice în SUA și în UE. Autorităţile vor face curăţenie printre doctoriile de import, anul viitor.
O parte dintre medicamentele comercializate în Republica Moldova sunt pe lista neagră în Uniunea Europeană. Potrivit ministrului Sănătăţii, Andrei Usatâi, ar fi vorba de 23% dintre produsele farmaceutice importate. „E un număr mare de medicamente în Republica Moldova care nu sunt acceptate în UE. Nici nu se pune problema să fie admise, pentru că nu sunt pe piaţa de acolo şi nici nu le solicită nimeni. În momentul aderării Moldovei la UE vom avea şi produse înregistrate întocmai", a precizat şeful ministerului. Două dintre aceste preparate farmaceutice, nimesulid şi analgin, sunt comercializate fără restricţii în apotecile moldoveneşti, cu toate că au stârnit controverse atât în SUA, cât şi în spaţiul european.
Fără analgin din 2015
Primele efecte negative ale nimesulidului au fost descoperite în 1999, în Portugalia, când doi copii au decedat în urma afecţiunilor hepatice severe provocate de acest produs. Ulterior, nimesulidul a fost interzis în Portugalia, Spania, Finlanda, SUA şi Japonia. Totodată, în Belgia, preparatele care conţin metamizol ca substanţă activă sunt catalogate drept „otrăvuri".
Bursa şpăgii în spitale
Republica Moldova: Ieftinire cu scumpiri la medicamente
„În UE şi în SUA, metamizolul este interzis. Dar e autorizat în Republica Moldova şi în spaţiul CSI, din pricina legislaţiei permisive. La noi, medicamentele cu această substanţă activă sunt autorizate până în 2015. Ulterior, vor fi stopate", precizează Mihai Ciorici, specialist în departamentul de evaluare şi autorizare din cadrul Agenţiei Medicamentului din Republica Moldova. Experţii sunt de părere că, în cazu