Diferenţa ideală de vârstă între fraţi este de cel puţin doi ani, copiii având astfel toate şansele să-şi dezvolte inteligenţa la capacitate maximă. Când între fraţi există o diferenţă de vârstă mai mică de doi ani, unul dintre ei va fi neglijat de părinţi, iar inteligenţa acestuia nu va mai fi atât de stimulată, au observat specialiştii. Părinţii care intenţionează să-şi mărească familia cu încă un copil, ar trebui să renunţe la ideea că fraţii trebuie să aibă vârste cât mai apropiate pentru a se putea juca împreună. Dacă vor copii inteligenţi, este recomandat să aştepte doi ani pentru a face al doilea copil.
Concluzia îi aparţine unei economiste din Statele Unite ale Americii, care a realizat o cercetare pe această temă. Kasey Buckles, profesor la Universitatea "Notre Dame" din Indiana, a testat inteligenţa a peste 5.000 de perechi de fraţi şi a observat că diferenţa ideală de vârstă între fraţi este de cel puţin doi ani. Experta a observat că atunci când fraţii au vârste prea apropiate, unul dintre copii nu mai primeşte aceeaşi atenţie din partea părinţilor, aceştia nemaiavând timp şi resursele necesare suficiente pentru a face acest lucru. În schimb, copiii care erau cu cel puţin doi ani mai mari decât fratele sau sora s-au descurcat mai bine la matematică şi la lectură. "Cu cât este mai lungă perioada de timp în care un copil este singur la părinţi, cu atât mai mare va fi atenţia pe care o va primi", a explicat Kasey Buckles pentru Daily Mail. "Diferenţa de doi ani este semnificativă, deoarece primii ani sunt cel mai importanţi în dezvoltarea unui copil", a adăugat aceasta. Alţi factori care influenţează acest raport sunt resursele financiare.
În timp ce în familiile cu venituri mari, lipsa de timp a părinţilor în educaţia copiilor poate fi substituită de educatori sau bone, în cele cu venituri mici, acest lucru nu mai este posibil. Astfel, în ultim