Până la 30 octombrie, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a încheiat peste 2.200 de contracte
Anul trecut, ţara noastră a primit de la UE pentru politica regională doar 512 mil. euro
Oficialii de la Bucureşti par să-şi fi propus atragerea a cât mai multe fonduri europene pentru dezvoltarea regională, pentru a recupera astfel decalajul pe care l-au avut anul trecut faţă de celelalte ţări europene.
Dacă anul trecut Uniunea Europeană a cheltuit numai 512 milioane de euro pentru politica regională din România, în următorii doi ani aceasta va avea de dat 4,425 miliarde de euro pentru cele 2.216 contracte de finanţare încheiate, până la 30 octombrie a.c., de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT).
"Banii rambursaţi de către Comisia Europeană în contul proiectelor aflate în implementare au ajuns la 7,4% din totalul alocat, în timp ce plăţile totale către beneficiari au ajuns la nivelul de 24,8% din bugetul programului (925,15 mil. euro), fiind cea mai mare rată de absorbţie înregistrată la nivel naţional. În perioada 2012 - 2013 aceste proiecte vor atinge maturitatea în implementare, iar gradul de absorbţie al fondurilor disponibile va creşte substanţial", a anunţat MDRT la sfârşitul săptămânii trecute.
Printre măsurile întreprinse de MDRT pentru implementarea eficientă a Programul Operaţional Regional se numără modificarea procedurii de verificare a eligibilităţii cheltuielilor prin reducerea numărului de documente ataşate la cererea de rambursare, introducerea dreptului AM POR de a aplica corecţii financiare indiferent de verificările ex-ante realizate de UCVAP şi ANRMAP, posibilitatea ca, dacă se constată încălcări ale legislaţie, ofiţerii de contract să poată aplica corecţii financiare fără a mai fi necesar punctul de vedere al ANRMAP.
Protocol pentru evitarea blocării plăţii rambursărilor @