Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura a ONU (FAO) a ajuns la concluzii surprinzatoare dupa incheierea primei evaluari globale a resurselor planetei in materie de terenuri agricole. Conform studiului dat publicitatii luni, un sfert din terenurile agricole sunt foarte degradate si tendinta trebuie urgent inversata, pentru ca populatia Pamantului sa aiba ce manca.
FAO estimeaza ca agricultorii vor trebui sa produca cu 70% mai multe alimente pana in 2050, pentru a raspunde cererii celor 9 miliarde de pamanteni care se estimeaza ca vor trai atunci pe glob, scrie Guardian.
Asta inseamna cu un miliard de tone mai mult grau, orez si alte cereale, si 200 de milioane de tone mai multa carne de vita si alte animale.
In acest moment, majoritatea terenului cultivabil este deja cultivat, si in moduri care ii scad productivitatea, care conduc la eroziune si irosirea apei. Pe viitor, este asadar necesara o "intensificare durabila" a productivitatii agricole pe terenurile deja cultivate.
Pe langa faptul ca 25% din terenul agricol este "puternic degradat", alte 8 procente din toate terenurile sunt moderat degradate, 36% sunt stabile iar 10% sunt pe cale sa se "imbunatateasca".
Raportul FAO mai arata ca apa din intreaga lume devine tot mai putina si mai salina, in vreme ce rezervele de apa din subsol sunt poluate din ce in ce mai mult de reziduurile provenind din agricultura si alte substante toxice.
Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura a ONU (FAO) a ajuns la concluzii surprinzatoare dupa incheierea primei evaluari globale a resurselor planetei in materie de terenuri agricole. Conform studiului dat publicitatii luni, un sfert din terenurile agricole sunt foarte degradate si tendinta trebuie urgent inversata, pentru ca populatia Pamantului sa aiba ce manca.
FAO estimeaza ca agricul