Firme private din China au creat site-uri în chineză prin care vând, la preţuri de şapte ori mai mari, Qlarivia, apa inventată de cercetători români, la ICSI Râmnicu Vâlcea. Chinezii nu pot fi daţi în judecată pentru că nu s-au aliniat la legislaţia privind apărarea drepturilor de proprietate intelectuală.
Unul dintre produsele aflat la mare căutare, brevetat de cercetătorii români, apa „Qlarivia", a ajuns să fie fabricată ilegal în China, de firme private. „Am aflat cu stupoare că într-un parc tehnologic din China s-a realizat o instalaţie care pare să fie similară cu ceea ce facem noi în cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice (ICSI) Râmnicu Vâlcea. Ei s-au oprit la o concentraţie de 60-70 părţi/milioan şi preţul de producţie este de şapte ori mai mare decât cel pe care noi îl oferim pe piaţa mondială", ne-a spus prof. univ. dr. Ioan Ştefănescu, directorul ICSI Râmnicu Vâlcea. Apa Qlarivia are un efect anti-oxidant, anti-îmbătrânire, îmbunătăţeşte metabolismul şi are un efect protector pentru cei care iau medicamentaţie împotriva bolilor canceroase. Potrivit cercetătorilor vâlceni, chinezii au făcut un site fictiv, sub acoperire, pentru a testa reacţia pieţei. „Au creat apoi alte site-uri, tot în limba chineză, dar cu ei nu poţi dialoga. La o populaţie de trei miliarde, a Chinei, nu îmi fac probleme că nu ar avea unde să vândă", spune directorul Ştefănescu.
China nu răspunde în instanţe
Tehnologia fabricării apei Qlarivia s-a pus la punct prin 1950-1960, însă abia din 1987 au început să apară primele brevete, iar până în 2011 au fost „ani de maturitate ştiinţifică" în care au lucrat oameni grei din cercetare, fiziologi, chimişti, biologi. „Chinezii n-au ştiut şi nu vor şti niciodată care sunt echipamentele specifice pentru a obţine procentele calitative şi de producţie ale apei Qlar