Noul premier italian Mario Monti va propune un pachet de măsuri de austeritate săptămâna viitoare în efortul de a echilibra bugetul Italiei până în 2013. Reprezentaţii FMI au negat existenţa discuţiilor privind acordarea unui împrumut de urgenţă în valoare de 600 de miliarde de euro pentru Roma.
Măsurile propuse de Monti – care includ majorări de taxe şi tăierea cheltuielilor bugetare – vor fi completate de majorarea investiţiilor în infrastructură, potrivit „The Wall Street Journal“.
Monti vrea să finalizeze un plan ambiţios de reformare a pieţei muncii, foarte restrictivă în Italia, şi a sistemului naţional de pensii, însă aceste măruri controversate probabil că vor trece cu greu de Parlament.
Între timp, criza euro schimbă cu repeziciune peisajul fiscal al Italiei, făcându-l pe noul premier să accelereze demersurile pentru echilibrarea bugetului.
Monti vrea să prezinte pachetul de austeritate în timpul unei întâlniri a cabinetului său stabilită pentru 5 decembrie, a declarat o sursă pentru publicaţia de business. Valorea măsurilor nu a fost însă stabilită, a adăugat aceasta.
Monti a preluat şefia guvernului italian luna aceasta, după ce un pachet de măsuri în valoare de 60 de miliarde de euro aprobat în timpul mandatului Berlusconi nu a reuşit să impresioneze pieţele. În timpul primelor săptămâni ale lui Monti ca premier, randamentele obligaţiunilor guvernamentale italiene au crescut la peste 7%, un nivel al costurilor de împrumut pe care economiştii îl consideră nesustenabil.
Există de asemenea temeri răspândite că problemele zonei euro vor continua să afecteze evoluţia economiei italiene.
Între timp, oficialii FMI au negat existenţa de negocieri cu Guvernul de la Roma privind acordarea unui împrumut de urgenţă în valoare de 600 de miliarde de euro, după cum a titrat ieri publicaţia italiană „La Stampa“.