Expediţia în care va fi însoţit de omul de afaceri Romeo Dunca este o premieră românească: trei săptămîni, la -45 de grade, pentru ca drapelul tricolor să fluture la capătul Pămîntului La 47 de ani, Cornel Galescu seamănă puţin cu Dorinel Munteanu, amîndoi născuţi în Munţii Banatului. Alpinistul rosteşte cuvintele apăsat, cu o seriozitate adîncă pe care o bănuieşti doar la cei ce au depăşit surîzînd limitele umane. În sala Primăriei Caransebeş, Coco e înconjurat de o sută de copii şi bătrîni, veniţi să-i ureze drum bun. Chipul îi tresare doar cînd îşi ia la revedere de la familie. În rest, o fericire stranie îl îmbrăţişează dinlăuntru: "Nu plec! De fapt, sînt chemat".
"Îmi pasă de demnitate. Poate prea mult"
- Se apropie sărbătorile. Economiile se prăbuşesc. O nebunie: primul român, pe schiuri, la Polul Sud!
- Voi aveţi, la Gazetă, un slogan: "Ne pasă de sport. Poate prea mult". Ei bine, eu pot spune: "Îmi pasă de demnitate. Poate prea mult". Anul acesta se împlineşte un secol de cînd Amundsen a ajuns pentru prima oară la Polul Sud. Iar în 1896 Emil Racoviţă a întreprins în zona aceea celebra expediţie cu vasul Belgia. Vreau să ajung acolo pe schiuri, iar steagul României să fluture demn.
- Merită riscurile şi sacrificiile?
- Cred că sportul extrem e unul din puţinele domenii în care România nu a pierdut teren. Dacă ne uităm la fotbal, baschet, sisteme bancare, exploatarea resurselor, ar trebui să renunţăm! În explorări încă sîntem sus şi e obligatoriu să rămînem aşa.
"Naţionala" lui Hagi îmi producea un tremur ciudat, emoţie şi bucurie. Drapelul se lega în minte de performanţa sportivă. Vreau să văd drapelul la Polul Sud, e ceea ce pot să fac eu în partea mea de sport"
"Rişti să mori de 50 de ori într-o expediţie"
- Unde crezi că va fi cel mai greu în aceste trei săptămîni?