Africa este noul “El Dorado” pentru firmele din Romania. In cautarea unor noi afaceri dupa ce business-urile din UE nu mai sunt ce-au fost odata, investitorii romani au descoperit continentul “negru”, o zona in care controversatul afacerist Ovidiu Tender invarte sute de milioane de euro.
Odata cu “Primavara araba”, interesul firmelor straine pentru nordul Africii a crescut. Democratizate prin vointa populara sau cu ajutorul fortei, tarile din regiune urmeaza sa implementeze, in urmatorii ani, “binefacerile” capitalismului, iar firmele romanesti nu vor sa lipseasca de la impartirea noii piete de consum.
Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR) a anuntat ca va deschide la Dakar, in Senegal, un centru de promovare a relatiilor cu tarile africane.
“Tari precum Maroc, Algeria, Tunisia, Libia, Egipt, Sudan, reprezinta in prezent, pentru Romania, pietele cu cel mai mare excedent comercial, cu exporturi de patru ori mai mari decat importurile. De asemenea, exista un potential ridicat de afaceri si in tarile din centrul continentului, acolo unde cererea este in crestere”, afirma Mihai Ionescu, presedintele ANEIR.
Firmele romanesti vor sa isi vanda marfurile, dar mai ales sa ofere servicii, in tari precum Senegal, Guineea-Bissau, Capul Verde, Gambia, Guineea-Franceza si Coasta de Fildes.
Mihai Ionescu a declarat ca romanii ii pot invata pe africani cum sa faca agricultura si sa caute si sa extraga petrolul si alte resurse naturale. Pe lista domeniilor de interes se afla si productia si distributia de energie electrica si implementarea sistemelor informatice in administratie si serviciile publice.
In prezent, firmele romanesti livreaza in tari precum Algeria, Maroc si Egipt autoturisme si alte vehicule, dar si produse metalurgice, cereale, cherestea si echipamente electrice. La ca