Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a inaugurat sâmbătă, la Cluj, împreună cu secretarul de stat, Raed Arafat, şi cu ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian, Igaş cel mai nou centru de pregătire al personalului SMURD. Centrul a fost construit sume provenite exclusiv din donaţiile populaţiei de doi la sută pe impozitul pe venit.
Câţi bani presupune investiţia
"Aproximativ un milion de lei a fost suma investită în centru, în Cluj, din sume donate în Cluj, iar în total s-a investit 1,5 milioane, dar şi restul de bani sunt tot din 2 la sută, dar din alte părţi. Acest centru de la Cluj are impact regional, nu este doar al Clujului, el va deservi şi Bistriţa şi Maramureşul. Este cel mai nou centru. Fară aceste sume adunate din 2 la sută nu puteam realiza aceste centre şi dotarea lor pentru că numai dotarea cu manechine a fost 80.000 de lei", a declarat sâmbătă, la inaugurare Raed Arafat.
Tot sâmbătă, au fost prezentate 21 de ambulanţe care au fost achiziţionate printr-un program regional de către consiliile judeţene din mai multe judeţe din Transilvania.
Proiectul se numeşte „Îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă din Transilvania de Nord" şi a vizat achiziţionarea de maşini pentru dezvioltarea centrelor SMURD din această zonă.
Autospecialele vor fi repartizate în cele şase judeţe ale Regiunii de Nord-Vest. Cele trei ambulanţe care vor fi trimise la Sălaj vor constitui de fapt şi nucleul pe care se va forma un centru SMURD în acest judeţ.
"Ambulanţele acestea sunt foarte importante. Este un proiect prin care consiliile judeţene s-au asociat şi au cumpărat aceste maşini. Ele sunt importante pentru că vor înlocui maşinile uzate deja, care au cinci-şase ani şi care vor fi puse pe linia doi. Altă parte din maşinile noi se vor folosi pentru deschide