Cursul de schimb a scăzut la 4,3570 - 4,3600 lei/euro în prima oră a şedinţei interbancare de luni, într-o piaţă cu volume reduse de valută tranzacţionată şi în care jucătorii au urmat tendinţa de uşoară apreciere a monedelor statelor din regiune
Primele tranzacţii au fost realizate la 4,3570 - 4,3600 lei/euro, paritate cu 0,45 - 0,5 bani sub ultimele cotaţii de vineri, de 4,3620 - 4,3645 lei/euro.
Ulterior, cursul a variat nesemnificativ, astfel că la puţin timp după ora 10:00, băncile cotau euro tot la 4,3570 - 4,3600 lei.
"Aprecierea leului şi a celorlalte valute din regiune este determinată indirect de întărirea euro în raport cu dolarul. Percepţia jucătorilor faţă de euro s-a îmbunătăţit uşor şi după apariţia unor informaţii despre emiterea de obligaţiuni comune de către statele din zona euro care sunt percepute stabile, banii putând fi folosiţi şi pentru sprijinirea unor ţări cu probleme", a afirmat un dealer.
Guvernul german ia în calcul posibilitatea emiterii de obligaţiuni împreună cu alte state din zona euro cu rating triplu A, aşa-numite "obligaţiuni de elită" sau "obligaţiuni AAA", scrie Die Welt, preluat de Reuters.
Die Welt citează "înalţi diplomaţi europeni" implicaţi în acţiunile anticriză, care susţin că guvernul german ia în calcul emiterea unor obligaţiuni împreună cu Franţa, Finlanda, Olanda, Luxembourg şi Austria.
Obligaţiunile comune ar putea fi utilizate nu numai pentru finanţarea celor şase ţări, ci şi pentru a atrage bani din piaţă, în condiţii stricte, pentru state precum Italia şi Spania, notează ziarul german.
După prima oră a şedinţei de la Bucureşti, leul se întărea cu 0,1% în raport cu euro, în timp ce zlotul şi forintul se apreciau cu 0,6% şi, respectiv, cu 0,9%.
Banca Naţională a României (BNR) a publicat vineri un curs de referinţă de 4,3620 lei/euro, nivel aproapiat de maximul istoric ati