Direcţia de Sănătate Publică Satu Mare atrage atenţia că în această perioadă există un risc mai mare de îmbolnăvire cu trichineloză. Numai săptămâna trecută au fost depistaţi doi porci bolnavi infestaţi cu trichinella.
Săptămâna trecută, inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor au depistat doi porci infestaţi cu trichinella, unul la Botiz şi unul la Peleş. Ţinând cont că se apropie Crăciunul şi sacrificare porcilor va începe în curând, dr. Ildiko Pallai, specialist din cadrul Biroului de promovarea sănătății, de la Direcţia de Sănătate Publică Satu Mare atrage atenţia că există pericolul de a ne îmbolnăvi. „Trichineloza (trichinoza) este o boală determinată de infestarea omului pe cale digestivă cu un vierme mic numit Trichinella spiralis. Ciclul biologic al trichinellei implică rozătoarele şi porcul. Larvele închistate ale parazitului ajung în intestinul omului în urma consumului de carne de porc infestată. (Porcul infestat cu trichinella nu prezintă semne de boală.) Trichineloza evoluează în două etape. Mai întâi apar manifestări digestive (dureri abdominale, greţuri, vărsături, diaree, tablou clinic de enterită cu stare febrilă), şi, apoi, în câteva zile, urmează faza de invazie a musculaturii şi a altor organe, cu formarea chisturilor parazitare în organismul uman. Continuă febra, apar dureri musculare, dificultăţi de respiraţie şi înghiţire, edeme ale pleoapelor şi feţei, erupţii cutanate, iar eliberarea de toxine poate produce atât manifestări alergice, precum şi inflamaţii ale organelor interne. Boala este gravă, necesitând spitalizare şi tratament corespunzător”, precizează dr. Pallai.
Măsuri de prevenire
Prevenirea trichinelozei la om este foarte importantă şi implică următoarele măsuri: creşterea porcilor în condiţii igienice corespunzătoare, tratament veterinar pentru prevenirea îmbolnăvirilor, precum şi