Din mini-războiul televizat pe scaunul de preşedinte al Senatului, cu prada bogată s-a ales UDMR. Secretariatul General al Guvernului a fost dat în custodia Uniunii în schimbul "ungerii" lui Vasile Blaga al doilea om în stat. Totul la finalul a două săptămâni în care oamenii lui Kelemen Hunor şi-au revendicat la toate microfoanele dreptul moral de a-l da pe şeful Senatului.
Nu trebuie să fii vreun mare analist să-ţi dai seama că UDMR nu a vizat niciun moment locul lăsat liber de Mircea Geoană, ci să stoarcă tot ce se putea de la PDL. Cele nouă voturi pe care le are în Senat au fost puse pe masa PDL ca dovadă a (in)fidelităţii Uniunii. De altfel, în runda finală a negocierilor, UDMR nici măcar nu a venit cu o propunere de candidat. Şi nici nu avea de ce. Calculul a fost pragmatic: nimănui nu i-ar fi folosit ca Uniunea să intervină în lupta cu USL şi să ofere pe tavă o victorie de răsunet cuplului Ponta- Antonescu. Ar fi echivalat cu o rupere a Coaliţiei şi abandonarea panoului de comandă al guvernării chiar în an electoral.
PDL a cedat în faţa pretenţiilor UDMR. Nu a fost nici prima şi nu va fi nici ultima oară, pentru că în anul care urmează până la alegeri PDL depinde de cele 29 de voturi pe care Uniunea le are în Parlament. După reorganizare, legile electorale şi şefia Senatului, pe lista priorităţilor urmează împărţirea banilor pentru 2012. Maghiarii îşi vor trage şi de această dată partea leului pentru propriile colegii şi ministere, pentru că fără votul lor legea bugetului nu poate trece de parlament.
Kelemen Hunor spune că este vorba doar de "intenţia UDMR se a întări Coaliţia". Colegul său de partid, Peter Eckstein Kovacs este mult mai sincer: "Acum voturile noastre sunt cele mai importante în Parlament. Putem să-i ţinem cu pistolul la tâmplă pe cei de la PDL".
Din mini-războiul televizat pe scaunul de preşedinte al Senatului, cu prada