Germania si Franta au facut un pas inainte in vederea unei posibile uniuni fiscale, ce ar presupune si un control puternic asupra bugetelor nationale din tarile zonei euro.
In timp ce OCDE este de parere ca Banca Centrala Europeana ar trebui sa reduca rata dobanzii si sa isi extinda programul de achizitii a obligatiunilor guvernamentale, pentru a restaura increderea investitorilor in euro, iar ministrii de Finante din cele 17 state membre ale uniunii monetare se vor intalni, marti, pentru a discuta majorarea Fondului European pentru Stabiliate Financiara, oficialii din Berlin si Paris vor sa realizeze un proiect pentru uniunea fiscala, ce ar urma sa fie prezentat in cadrul summit-ului Uniunii Europene de pe 9 decembrie.
"Lucram intensiv pentru crearea unei uniuni a stabilitatii. Asta vrem sa asiguram prin schimbarea tratatelor, in care vor propune ca bugetele statelor membre sa ia seama de limitele datoriilor", a declarat ministrul german de Finante, Wolfgang Shaeuble.
De asemenea, intr-un comunicat al Ministerului Finantelor, se dezmint informatiile care au aparut in publicatia germana Die Welt, potrivit careia Germania si alte 5 state din zona euro care detin rating maxim ar urma sa emita, impreuna, eurobonduri.
Cu toate acestea, duminica, Shaeuble a admis faptul ca s-ar putea sa nu fie posibil ca toate cele 27 de state membre ale UE sa fie de acord cu amendamentele aduse la tratate, ceea ce ar insemna ca va exista o intelegere doar intre cele 17 state din zona euro.
Surse apropiate de negocierile dintre Franta si Germania afirma ca se ia in considerare si o intelegere intre un numar mai mic de state, daca va fi nevoie.
Liderii a doua state mai mici din zona euro, Finlanda si Luxemburg, s-au plans deja de planurile franco-germane, deoarece au impresia ca trec peste Comisia Europeana, care, in o