În coaliţie faci şi compromisuri, acestea însemnând "şi înţelegeri, şi empatie", a rezumat Kelemen Hunor ziua în care UDMR s-a instalat şi mai temeinic în Guvern, prin atribuirea poziţiei strategice de secretar general, mişcare care a umbrit aducerea lină a lui Vasile Blaga în fruntea Senatului.
Plusând, Kelemen Hunor a fluturat şi un deget dojenitor spre aceia din PDL care au strâmbat din nas la ideea că maghiarii ar fi putut da şi preşedintele Senatului. Kelemen a arătat spre personajul colectiv "colegii din PDL", dar nemulţumirea cea mai clară în acest sens a fost cea exprimată de Elena Udrea. "În nici într-un caz nu discutăm candidatura unui reprezentant al UDMR pentru a doua funcţie în stat", a zis doamna ministru, la televizor. Dar, probabil de dragul întreţinerii empatiei, preşedintele UDMR a rămas vag în supărările sale.
După una caldă-una rece şi sub impresia plăcută a primirii "cadoului" SGG, Uniunea a blagoslovit probabil definitiv căsnicia cu PDL. "Intenţia noastră este de a întări coaliţia, de a merge până la sfârşitul mandatului în această formulă", a subliniat acelaşi Kelemen. Cu amendamentul că, de dragul coaliţiei, pe măsura apropierii perioadei electorale, se vor mai face compromisuri, urmând calea empatică. UDMR rămâne acelaşi aliat-balama preţios, pretenţios şi scump de întreţinut, aceasta fiind logica unei existenţe politice pe care Uniunea nu a părăsit-o sau modificat-o vreodată.
Dacă în sfera executivă UDMR s-a întărit, la Parlament va continua să-şi păstreze status-quo-ul, de secundant credincios al PDL, dar o poziţie în care se gelozeşte cu UNPR (formaţiune care rămâne dezavantajată de naşterea sa artificială şi nu din spuma votului popular). Însă, amândouă au funcţionat perfect la votul din Senat pentru succesiunea lui Mircea Geoană. Fără absenţe, fără dezertări-surpriză, Vasile Blaga a fost aşezat lin în scaunul de preşe