Un sfert din suprafața Pământului este într-o stare avansată de degradare, potrivit unui raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite. Și asta în condițiile în care trebuie să producem tot mai multe alimente pentru a asigura hrana unei populații în creștere, informează AP.
Va trebui să producem cu 70% mai multe hrană pentru a avea cu da de mâncare unei populații care va ajunge, potrivit estimărilor, la miliarde de locuitori până în 2050. Asta înseamnă că va trebui să producem cu 1 miliard de tone mai mult grâu, orez şi alte cereale şi cu 200 milioane de tone mai multă carne.
Însă, majoritatea terenului disponibil este deja cultivat, în condiţii care-i scad productivitatea şi prin intermediul unor practici care conduc la eroziunea solului şi la irosirea apei.
Raportul ONU a fost făcut public la Durban, în Africa de Sud, unde delegaţi din întreaga lume se întâlnesc pentru o conferinţă ONU de două săptămâni privind schimbările climatice, care vizează găsirea unei soluţii la impasul cu privire la modul de reducere a emisiilor de dioxid de carbon şi altor poluanţi.
Potrivit acestuia, 25% din suprafaţa Pământului este în prezent ”foarte degradată” din cauza eroziunii solului, a degradării apei şi pierderii biodiversităţii, 8% este ”moderat degradată”, 36% din suprafața planetei este stabilă sau uşor degradată, în timp ce pe doar 10% se constată o ”îmbunătăţire”. Restul Pământului este fie gol, fie acoperit de ape.
Care sunt zonele de risc
Raportul întocmit de organizația internațională indentifică mai multe zone de risc: Europa de Vest, unde agricultura intensivă a condus la poluarea solului şi a stratului acvifer, rezultând o pierdere a biodiversităţii, zonele muntoase din Himalaya, Anzi, Platoul Etiopian şi sudul Africii, unde eroziunea solului a contribuit la o creştere a intensităţii inundaţiilor. De asemenea, în s