Curtea Constituţională a respins ieri o contestaţie a PSD privind legea referitoare la amânarea plăţii drepturilor salariale câştigate de bugetari în instanţă.
Parlamentul a adoptat în octombrie actul normativ care prelungeşte până în 2016 acordarea acestor drepturi. Proiectul a fost votat cu 143 de voturi „pentru", 108 „împotrivă" şi 4 abţineri, iar PSD l-a contestat la Curtea Constituţională.
Prelungirea perioadei în care bugetarii care au dat statul în judecată şi au obţinut hotărâri definitive îşi pot primi drepturile salariale câştigate a fost decisă de deputaţii din Comisia de Buget-Finanţe. Iniţial, sumele ar fi trebuit recuperate până în decembrie 2012.
Conform noii legi, anul viitor se vor plăti doar 5% din sumele datorate, urmând ca procentul să crească până la 10% în 2013, la 25% în 2014, la 25% în 2015 şi la 35% în 2016.
Suma totală a drepturilor salariale câştigate de bugetari în instanţă până la 31 decembrie 2010 se ridică la aproximativ 7,5 miliarde lei.
Mii de bugetari au dat statul în judecată, contestând reducerea salariilor lor cu 25%, decisă de guvern în 2010. De asemenea, mii de profesori au cerut în instanţă mărirea salarială de 50%, promisă de autorităţi înainte de alegerile din 2008, dar care nu a mai fost acordată. O mare parte dintre contestatari au primit decizii favorabile.
La începutul acestei luni, preşedintele Traian Băsescu le-a cerut magistraţilor să indice şi „sursa de finanţare" atunci când dau hotărâri împotriva legilor adoptate pentru diminuarea veniturilor unor categorii de personal. El a precizat că, dacă aceste decizii ar fi aplicate, România ar fi într-o situaţie extrem de dificilă. În schimbul unor împrumuturi de la FMI şi Comisia Europeană, România s-a angajat să reducă numărul de angajaţi din sectorul de stat şi deficitul bugetar. Curtea Constituţională a respins ieri o conte