Nume mari s-au batut pe functia de administrator la SIF Moldova (SIF2), insa rezultul alegerilor i-a dezamagit pe toti: niciunul dintre candidati nu a fost declarat castigator din cauza unor dificultati legale tipic romanesti.
Mihai Chisu, broker la IFB Finwest, si Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), sunt cei doi candidati care au intrat in turul doi al alegerilor de luni. In ambele tururi cei doi au obtinut procente de voturi similare: 33% - Mihai Chisu si 21% - Mircea Oancea.
Statutul SIF Moldova prevede insa ca pentru a fi declarat castigator un candidat trebuie sa obtina 50% + 1 din voturile actionarilor prezenti la AGA, lucru care nu s-a intamplat.
O buna parte din actionari au votat online sau prin corespondenta, iar cei care au ales alti candidati in primul tur nu au mai avut cum sa voteze unul dintre finalisti.
„Circa jumatate din voturi au fost online iar acestea s-au pierdut pentru ca actionarii care si-au exprimat astfel votul nu isi pot face o lista cu optiuni in care sa mentioneze, intr-o anumita ordine a preferintelor, ce candidat sa voteze in cel de-al doilea tur. Practic, din cauza unui sistem arhaic de vot, decizia actionarilor din AGA nu conteaza”, au afirmat surse prezente la Adunarea Generala a Actionarilor.
Actionarii: Votul din AGA trebuie sa conteze la alegerea administratorilor
In aceste conditii pozitia de administrator la SIF Moldova fie va ramane vacanta, fie Consiliul de Administratie al societatii va numi pe cineva in aceasta functie.
Potrivit unor informatii din piata, Mihai Chisu este sustinut in principal de actionarii straini si o parte din fondurile de investitii romanesti. De cealalta parte, Oancea este spijinit de fondurile de pensii locale.
„Din punctul meu de vedere, corect este sa fie ales ca administrator cast