Preturile locuintelor noi au scazut in perioada crizei cu pana la 40-50%. Multe din aceste unitati auinceput sa fie construite inainte de criza, iar costurile de constructie sicele ale terenurilor erau mult mai mari decat in prezent, ceea ce automat inseamna o scadere semnificativa a marjelor de profit sau chiar pierderi. Dezvoltatorii vand intr-adevar apartamente sub cost sau au avut adaosuri indestulatoare?
Ionut Negoita, dezvoltatorul a peste 1.000 de apartamente in Capitala, spuneca au fost si exagerari in sumele avansate anterior ca si costuri de constructie, dar ca intr-adevar uneori cand terenurile erau foarte scumpe se ajungea si la costuri de peste 1.000 euro pe mp. “Costurile de constructieefective erau cuprinse intre 500 si 700 de euro pe metru patrat, in functie de finisaje, dacase construia pe un teren foarte scump, se mai adaugau vreo 200 euro si cupromovarea si echipa de vanzari se putea ajunge la peste 1.000 euro”, a spusNegoita.
Negoita spune ca el personal nu a vandut sub cost.
“Noi spre exemplu vindem acum cu 800 de euro pe metru patrat, la un cost de550-600 euro. Daca adaugam finantarea 700 euro, tot ramanem cu un mic profit”,a explicat omul de afaceri, care a precizat ca unul dintre avantajele sale a fost caintotdeauna a tragetat clasa de mijloc si a construit apartamente accesibile,iar in plus, toate elementele conexe dezvoltarilor, cum ar fi biroul devanzari, au fost in-house.
Exista dezvoltatori care vand sub cost? "In unele cazuri, dacaadaugam costurilor de constructie pe cele de finantare, vom observa ca acestea depasesc pretul de vanzare", spune Negoita.
Negoita nu este singurul dezvoltator mare care spune ca nu vinde sub cost, alte nume importante din piata sustin acelasi lucru.
Oficialii Cosmopolis (proiect rezidential din nord-estul Capitalei), contactati de DailyBusines