Presa de marţi continuă să scrie despre criza datoriilor din Zona Euro, o criză parcă fără ieşire... Cotidianul catolic francez La Croix îşi intitulează editorialul chiar „Criza datoriilor din Zona Euro”.
„Săptămână după săptămână, presiunea nu face decât să crească asupra liderilor din Zona Euro pentru a aduce soluţii efective acestei crize care afectează toată Uniunea Europeană. Multiplicarea semnalelor de alarmă este impresionantă... Măsuri urgente se impun pentru a răci etuva datoriilor până nu va exploda, şi asta chiar dacă apa vărsată de pompieri va produce anumite distrugeri. Cu alte cuvinte, Berlinul trebuie să accepte să iasă din această concepţie strictă a gestiunii monetare. Trebuie să trecem printr-o mutualizare a datoriei publice europene, cu alte cuvinte să instaurăm sub o formă sau alta euro-obligaţiunile”.
Magyar Nemzet: Agenţia de rating Moody’s se ia de Ungaria
Alte ziare se ocupa de cazul propriilor ţări, cum este Magyar Nemzet, care scrie că „Agenţia de rating Moody’s se ia de Ungaria”, are ceva cu ea, iar Der Standaard, cotidian austriac de orientare liberală, scrie că „Austria se luptă să îşi păstreze triplul A”. Nici cotidianul belgian Le Soir nu face excepţie şi scrie că „Politicienii belgieni puşi cu faţa la zid sunt constrânşi să facă un compromis”. Scăderea ratingului de ţară i-a forţat pe aceştia să voteze în parlament bugetul pe 2012.
Les Echos: Un summit condamnat la eşec
Un alt subiect dezbătut de toate ziarele este summitul ONU de la Durban, din Africa de Sud, pe tema climei, un summit ce reuneşte reprezentanţi a peste 190 de state. Aceştia vor dezbate până pe 9 decembrie asupra unui nou tratat pe tema climei care să înlocuiască faimosul protocol de la Kyoto care expiră exact peste un an. Pentru ziarele europene, perspectivele nu sunt bune, cu toate că schimbările climatice riscă să producă mari prob