Guvernul britanic condus de David Cameron a trecut un examen extrem de dificil în faţa parlamentului de la Londra. Silit să admită că deficitul bugetar este mai mare decât se preconiza şi că datoria publică a Marii Britanii nu va scădea în ritmul dorit în următorii ani, ministrul de finanţe George Osborne a anunţat noi măsuri de austeritate, îndulcite şi de promisiuni.
Tabloul desenat de George Osborne are culori sumbre : criza datoriilor suvernare a tras în jos creşterea economică în Europa şi Marea Britanie este şi ea afectată. În locul creşterii de 1,7 la sută a produsului intern brut pe care institutul naţional de statistică o anunţa în primăvară, în 2011 creşterea PIB va fi de numai 0,9 procente. Şi în 2012, în loc de o creştere de 2,5 procente, aceasta se va limita la doar 0,7 procente. Mai grav, spune ministrul britanic de finanţe, dacă liderii Uniunii Europene nu vor lua măsuri ferme pentru a împiedica cufundarea în recesiune, atunci şi Marea Britanie va avea de suferit, spune George Osborne.
„În aceste previziuni, analiştii pleacă de la premiza că Zona Euro găseşte o cale pentru depăşirea actualei crize şi că decidenţii vor veni cu soluţii care să asigure sustenabilitatea rezolvării crizei datoriilor suvernare. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, analiştii avertizează că situaţia Marii Britanii va fi mult mai rea. Eu cred că analiştii au dreptate şi sper ca acest scenariu să poată fi evitat. Dacă însă restul Europei va intra în recesiune se va dovedi dificil să evităm o recesiune şi aici, în Marea Britanie”, a declarat George Osborne.
În aceste condiţii, nici datoria publică nu va scădea în ritmul dorit : ea va fi de 127 de miliarde de lire sterline anul acesta, va scădea la 120 anul viitor şi abia în orizontul anului 2014 se va stinge treptat-treptat. Totuşi, George Osborne preconizează economii de 22 de miliarde de lire, dată fiind