Pentru români, Jane Fonda este o binecunoscută actriţă americană, care a jucat în numeroase pelicule de succes, dar şi starul hollywoodian care l-a sărutat şi i-a înmânat lui Cristian Mungiu trofeul Palme d'Or, la Cannes, în 2007.
Pentru americani, Fonda nu este însă doar actriţa Jane Fonda, ci şi un model de viaţă sănătoasă şi o activistă politică pertinentă, care a ştiut să-şi afirme ideile cu tărie pe parcursul timpului.
Jane Fonda, o vedetă carismatică şi credibilă a show-business-ului nord-american, reprezintă poate unul dintre exemplele cel mai elocvente privind eficacitatea şi impactul deosebit de puternic al propagandei atunci când aceasta e desfăşurată de o mare personalitate publică; personalitate care nu aparţine în mod direct lumii politice.
Născută Lady Jayne Seymour Fonda la 21 decembrie 1937 în New York, fiică a marelui actor Henry Fonda şi de două ori câştigătoare a premiului Oscar (pentru rolurile din „Klute", în 1971, şi din „Întoarcerea acasă", în 1978), Fonda e o legendă vie a filmului şi a societăţii americane.
Filmografia sa deosebit de stufoasă şi de variată (de la frivolele „Cat Ballou", 1965, şi „Barbarella", 1968, la filmele de atitudine „Julia", 1977, „The China Syndrome", 1978, sau nostalgice, „On Golden Pond", 1981) se completează cu o viaţă privată agitată, pigmentată cu o constantă şi incisivă implicare în viaţa publică şi politică americană.
Citeşte articolul integral pe historia.ro