Deficitul de finanţare al băncilor europene se adînceşte tot mai mult în urma scăderii bruşte anul acesta a emisiunilor de obligaţiuni în condiţiile unor turbulenţe pe pieţe care ar putea duce la o criză extinsă a creditelor în regiune, scrie Financial Times.
Băncile europene au vândut în acest an obligaţiuni de 413 mld. dolari, echivalentul a doar două treimi din totalul de 654 mld. dolari care trebuie rambursat investitorilor în 2011 după ce datoriile ajung la scadenţă.
Consecinţa este că băncile rămân cu un deficit de finanţare de 241 mld. dolari anul acesta, fiind pentru prima dată în ultimii cinci ani când creditorii europeni au fost incapabili să înlocuiască datoria ajunsă la scadenţă cu noi obligaţiuni.
Investitorii spun că au fost descurajaţi să cumpere obligaţiuni din cauza incertitudinii legate de sănătatea financiară a unor bănci, soarta zonei euro şi de impactul noilor reglementări financiare.
Îngheţarea finanţării a trezit îngrijorări legate de efec-tele secundare pentru companiile care se bazează pe finanţarea din partea băncilor şi pentru economie. "Reducerea datoriilor după criza financiară este în mod clar necesară, dar cred că băncile sunt trimise la un regim draconic care va avea implicaţii largi. Nu este doar riscul unei crize a creditelor în Europa, ci efectele se vor resimţi şi în Asia şi în SUA", spune Huw van Steenis, analist la Morgan Stanley.
Băncile va trebui să valorifice active de 3.300 mld. dolari în următorii ani pentru a răspunde noilor reglementări privind capitalul pe care îl deţin şi să rezolve deficitul de finanţare, estimează banca americană.
Instituţiile de credit se vor confrunta anul viitor cu o problemă şi mai mare în ceea ce priveşte răscumpărarea obligaţiunilor, pentru că o datorie de 720 mld. dolari urmează să ajungă la scadenţă.
Cea mai amp